De 24 uur van Le Mans

De 24 uur van Le Mans

Op 15 en 16 juni 2024 wordt de 92e editie van de 24 uur van Le Mans verreden. Tijdens deze autorace draait het allemaal om endurance en uitmuntendheid. Rolex is sinds 2001 het officiële horloge van dit legendarische evenement.

Gepubliceerd op 4 juni 2024

play-default Video afspelen

Een lang en eervol verleden van geweldig racen

De 24 uur van Le Mans werd in 1923 voor het eerst georganiseerd en is daarmee de oudste en een van de meest prestigieuze autoraces ter wereld. In Le Mans wordt zowel de betrouwbaarheid van de auto’s als het fysieke en mentale uithoudingsvermogen van de coureurs op de proef gesteld. Aan de race doen dan ook een aantal van de grootste namen uit de sport mee. Op het 13,6 kilometer lange Circuit de la Sarthe in Noordwest-Frankrijk racen 62 auto’s, elk met een team van drie coureurs, tegen elkaar in drie klassen: twee Prototype-klassen en een GT-klasse. Het winnende team is het team dat in 24 uur de grootste afstand aflegt – zo’n 5.300 kilometer. Rolex is sinds 2001 het officiële horloge van de race.

Voortdurende innovatie gedurende de decennia

Al sinds de eerste editie is dit mythische evenement een ideale proeftuin voor de vele technologische innovaties die de autosport kent. Een nieuw wegoppervlak dat in 1922 werd getest (en nog steeds wordt gebruikt), verbeteringen aan de veiligheid, motoren en aerodynamica, en de sinds 2022 geldende eis dat alle auto’s op 100% hernieuwbare biobrandstof moeten rijden, zijn een paar voorbeelden van hoe deze legendarische endurancerace heeft geholpen een eeuw van vooruitgang mogelijk te maken. Alpine, BMW en Lamborghini keren terug naar de topklasse in 2024 en benadrukken daarmee het belang en de relevantie van dit evenement voor de auto-industrie.

Tom Kristensen: ‘Mr. Le Mans’

Tom Kristensen heeft zijn bijnaam dubbel en dik verdiend. Sinds zijn debuut in 1997 won hij de legendarische race maar liefst negen keer, waarmee hij zichzelf de meest succesvolle coureur in de geschiedenis van de 24 uur van Le Mans mag noemen. De Deense coureur is sinds 2010 Rolex Testimonee en in 2013 werd hij FIA World Endurance Champion. “Een overwinning op Le Mans draag je voor altijd met je mee. Als ik denk aan de traditie van de race en aan hoe betrokken Rolex is bij de autosport, voel ik me trots en dankbaar. Samen vormen ze de perfecte combinatie: allebei proberen ze via doorzettingsvermogen, technische innovatie en menselijke prestaties het beste uit zichzelf te halen.”

De Cosmograph Daytona: een unieke prijs

De winnaars van de koningsklasse in de 24 uur van Le Mans krijgen een Oyster Perpetual Cosmograph Daytona die voorzien is van een speciale inscriptie voor deze gelegenheid. De Cosmograph Daytona, een legendarisch horloge met een karakteristiek, inmiddels iconisch geworden ontwerp, staat symbool voor de expertise van Rolex. Dit horloge, waarvan het uurwerk volledig is ontworpen en geproduceerd door de Rolex-manufactuur, valt op door zijn chronometrische precisie en onfeilbare betrouwbaarheid.

Ontdek meer

crown-gold
Terug naar boven