Rolex Cosmograph Daytona

Nieuwe horloges 2024

Rolex Cosmograph Daytona
Een voortdurend heruitgevonden icoon

Twee nieuwe herinterpretaties van de Oyster Perpetual Cosmograph Daytona vormen de perfecte balans tussen precisie en luxe. Met een subtiel samenspel van kleuren wordt met deze horloges een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de legende van een model dat bekendstaat om zijn veelheid aan variaties.

Rolex presenteert twee nieuwe exclusieve versies van de Cosmograph Daytona, in 18 kt witgoud met contrasterende wijzerplaten van natuurlijk parelmoer en een met 36 briljantgeslepen diamanten bezette bezel.

De eerste versie is uitgerust met een Oysterflex-band en heeft een wijzerplaat van wit parelmoer met zwart parelmoeren chronograaftellers. Op het tweede horloge, met een Oyster-band, zijn de kleuren precies andersom: de wijzerplaat is van zwart parelmoer en de tellers van wit parelmoer. Voor dit ontwerp was een speciaal en technische veeleisend fabricageproces nodig.

De Cosmograph Daytona is uitgerust met kaliber 4131, dat volledig is ontwikkeld en geproduceerd door Rolex. Het uurwerk is uitgevoerd met bruggen voorzien van een Rolex Côtes de Genève-motief en een opengewerkte rotor. Dankzij kaliber 4131 kan de Cosmograph Daytona met de chronograaffunctie de tijdintervallen meten en de uren, minuten en seconden weergeven.

Synoniem met snelheid

De in 1963 geïntroduceerde Cosmograph Daytona werd ontworpen voor professionele autocoureurs. Deze inmiddels legendarische chronograaf is het ideale instrument om tijdsintervallen te meten en gemiddelde snelheden te bepalen. In de loop van zijn geschiedenis verschenen er versies bezet met edelstenen waarop de iconische tachymetrische schaal is vervangen door diamanten of gekleurde edelstenen.

De Oyster-kast, symbool van waterdichtheid

De Oyster-kast met een diameter van 40 mm van de Cosmograph Daytona is een toonbeeld van robuustheid en betrouwbaarheid. Hij is gegarandeerd waterdicht tot een diepte van 100 meter. De Triplock-opwindkroon is voorzien van een drievoudig waterdicht systeem en wordt beschermd door een integrale kroonbeschermer. Hij wordt stevig op de kast vastgeschroefd, net als de chronograaf­drukknoppen. Het horlogeglas is gemaakt van vrijwel krasbestendig saffier en voorzien van een anti-reflecterende coating.

Perpetual kaliber 4131

De Cosmograph Daytona wordt aangedreven door kaliber 4131, een chronograafuurwerk dat volledig ontwikkeld en geproduceerd is door Rolex. Dit kaliber, dat werd uitgebracht in 2023, is alleen op dit horloge te vinden. Het uurwerk heeft een chronograaffunctie met relatief weinig componenten, waardoor de betrouwbaarheid wordt verhoogd. De chronograaf wordt ingeschakeld door een robuust mechanisme met een kolomwiel en verticale koppeling, waardoor hij direct en uiterst precies kan starten. Kaliber 4131 is bijzonder zorgvuldig afgewerkt. Zo zijn de bruggen versierd met een Rolex Côtes de Genève-decoratie, een vernieuwde versie van de traditionele Côtes de Genève met een licht gepolijste groef tussen elke band.

Oysterflex- en Oyster-banden

De twee nieuwe horloges zijn uitgerust met een band die past bij de kleur van de tellers: een Oysterflex-band voor het model met de zwarte tellers en een Oyster-band voor de versie met de witte tellers.

De door Rolex ontwikkelde en gepatenteerde Oysterflex-band is gemaakt van twee flexibele, gebogen metalen klingen (een voor elke bandhelft) die zijn overgespoten met een hoogwaardig zwart elastomeer.

De metalen Oyster-band met driedelige schakels, die eind jaren 1930 werd ontwikkeld, staat bekend om zijn robuustheid en is nog steeds de meest universele ­band in de Oyster Perpetual-collectie.

Superlative Chronometer-certificering

Net als alle Rolex-horloges is de Oyster Perpetual Cosmograph Daytona voorzien van de Superlative Chronometer-certificering die door Rolex in 2015 opnieuw werd gedefinieerd. Deze aanduiding verklaart dat elk horloge dat de productielocatie verlaat met succes een reeks testen heeft doorstaan, die zijn uitgevoerd in Rolex’ eigen laboratoria, en voldoet aan de eigen criteria van het merk, volgend op de officiële certificering voor chronometers door het Zwitserse officiële testinstituut voor chronometers (COSC).

Ontdek meer

crown-gold
Terug naar boven