Cosmograph Daytona

Rolex Cosmograph Daytona
De aanhouder wint

De in 1963 gelanceerde Oyster Perpetual Cosmograph Daytona is al sinds jaar en dag meer dan alleen een horloge: het is een icoon. Zijn naam, die onlosmakelijk verbonden is met het beroemde circuit in Daytona Beach, Florida, symboliseert de band tussen Rolex en de autosport, en dan met name ’s werelds beroemdste lange­afstandsraces. Zijn legendarische status heeft het horloge met name te danken aan zijn onmiddellijk herkenbare wijzerplaat met contrasterende cirkels. Door de jaren heen is de Cosmograph Daytona voortdurend verder verbeterd. Het resultaat: een betrouwbaar, nauwkeurig horloge voor mensen die hun eigen weg volgen.

play-default Video afspelen

De Cosmograph Daytona is kenmerkend voor de expertise van Rolex en valt op door zijn chronometrische precisie en onfeilbare betrouwbaarheid.

Een legendarisch ontwerp

Bezel, minuut­markeringen en drie tellers: samen vormen zij de karakteristieke vijf cirkels op de Cosmograph Daytona. In de loop der tijd zijn het ontwerp van de wijzerplaten, de kleur­combinaties en de architectuur van de kasten geregeld herzien om de elegantie van het model opnieuw kracht bij te zetten.

Een belangrijk onderdeel van de identiteit van de Cosmograph Daytona wordt gevormd door de tachymetrische schaal op de bezel. Deze graadverdeling maakt het samen met een centrale secondewijzer mogelijk de gemiddelde snelheid tot 400 kilometer (of mijl) per uur te bepalen.

Kaliber 4131 Het meest voortreffelijke chronograaf­uurwerk

De Cosmograph Daytona is uitgerust met kaliber 4131. Dit chronograaf­uurwerk, dat volledig is ontwikkeld en geproduceerd door Rolex, bouwt voort op kaliber 4130. Het werd onthuld in 2023 en bevat een aantal van de belangrijkste innovaties die Rolex in zijn uurwerken heeft aangebracht, zoals het Chronergy-echappement, de Paraflex-schokdempers en een geoptimaliseerde kogellager.

Dit kaliber heeft een opengewerkte rotor en exclusieve Rolex Côtes de Genève-decoratie op de bruggen – een herinterpretatie van de iconische afwerking in de traditionele Zwitserse uurwerken.

Op de versie van 950 platina, die herkenbaar is aan de ijsblauwe wijzerplaat, is de rotor gemaakt van geelgoud en zichtbaar voor de drager door de transparante kastachterkant van saffierglas.

Oysterflex-band
Een en al comfort

De 18 kt gouden versies van de Cosmograph Daytona met een Cerachrom-bezel zijn beschikbaar met een Oysterflex-band. Deze door Rolex ontwikkelde, gepatenteerde band combineert op unieke wijze de robuustheid van een metalen band met het comfort van een elastomeerband. De band is voorzien van een Oysterlock-veiligheids­sluiting om onbedoeld openen te voorkomen en kan worden verlengd met het ingenieuze Rolex Glidelock-verlengsysteem.

De traditie voorbij

De Cosmograph Daytona is al sinds zijn lancering het horloge bij uitstek voor de autosportliefhebber. Velen zijn het horloge ook buiten het racecircuit gaan dragen, onder wie de legendarische acteur, autocoureur en pionier op het gebied van sociaal ondernemer­schap Paul Newman, Formula 1®-icoon en een van ‘s werelds beroemdste coureurs van de afgelopen 50 jaar Sir Jackie Stewart, de Deense coureur Tom Kristensen, die de 24 uur van Le Mans maar liefst 9 keer op zijn naam schreef, en Jamie Chadwick, de jonge vrouwelijke Britse belofte binnen het formuleracen.

Ontdek meer

crown-gold
Terug naar boven