Datejust

Rolex Datejust
Een date met de dag

Als eerste automatische waterdichte chronometer-polshorloge dat de datum weergaf in een venster op 3 uur op de wijzerplaat, was de Oyster Perpetual Datejust een mijlpaal in de horloge­geschiedenis. De cijfers herinneren ons eraan dat 24 uur niet alleen een dag maken, maar dat wij er zelf een onvergetelijke datum van moeten maken.

play-default Video afspelen

“Het is een meesterstuk van uurwerkmakerskunst. Het is in feite een synthese van alles wat we tot vandaag de dag hebben weten te bereiken.”

Sinds zijn creatie is het model voortdurend verder ontwikkeld. Het biedt inmiddels tal van verschillende uiterlijke mogelijkheden en vormt tegelijkertijd de belichaming van de Rolex’ vakkennis.

De belichaming van Rolex’ vakkennis

De Datejust, de perfecte belichaming van het klassieke Rolex‑horloge, beschikte bij zijn introductie in 1945 over alle grote uitvindingen van het merk tot dat moment. Het horloge weerspiegelde daarmee het streven naar perfectie van Rolex-oprichter Hans Wilsdorf, die geloofde dat vooruitgang op het gebied van horlogevakmanschap ook vooruitgang voor de mensheid moest betekenen. In dat tijdperk met grote veranderingen veranderde de relatie van de mens met tijd. Inmiddels volgen we veel minder de wisseling van de seizoenen en meer het ritme van de dagen die voorbijgaan. De Datejust biedt zowel aanzienlijk comfort op het gebied van afleesbaarheid als tijdsplanning.

play-default Video afspelen

De Cycloop-lens
Optimale afleesbaarheid

De Cycloop‑lens werd ontwikkeld voor een betere afleesbaarheid van de datum en vormt zowel een uiterlijk als technisch kenmerk van het merk. De Rolex-uitvinding werd begin jaren 50 gepatenteerd en voor het eerst gepresenteerd op een Datejust in 1953. Door het vergrotende effect is de datum makkelijker af te lezen. De eerste versies werden gemaakt van plexiglas, maar vanaf de jaren 70 werd de lens, net zoals het horlogeglas, gemaakt van saffierglas.

De Jubilee-band
Comfort en elegantie

De Jubilee‑band, die werd geïntroduceerd ter gelegenheid van de 40e verjaardag van Rolex in 1945, was speciaal ontworpen voor de Datejust. Deze metalen band met vijfdelige schakels is soepel en comfortabel. Hij vormt een belangrijk onderdeel van de identiteit van de Datejust en verhoogt de tijdloze elegantie van het model. De Datejust is ook verkrijgbaar met een Oyster-band of, voor de versies in edelmetaal, met een President-band.

Een horloge-icoon dat altijd bij de tijd is

De Datejust vindt zichzelf voortdurend opnieuw uit. De vele en gevarieerde herinterpretaties zijn een prachtig voorbeeld van Rolex’ expertise in het maken van wijzerplaten. Voorzien van gladde, gewelfde, gekartelde of met diamanten bezette bezels gaat de Datejust op stijlvolle wijze al decennia met zijn tijd mee en weet hij zich perfect aan de persoonlijkheid van de dragers aan te passen.

Getuige van belangrijke dagen

De Datejust is op natuurlijke wijze het horloge geworden van belangrijke gebeurtenissen in ons leven. Dag in dag uit vormt de wijzerplaat een ontmoetingspunt tussen het leven van zijn drager en het verstrijken van de tijd. De Datejust, gedragen door historische figuren zoals Winston Churchill, Dwight D. Eisenhower en Martin Luther King, heeft tijdperken weten overbruggen zonder ooit zijn moderne touch te verliezen.

Onder de Rolex Testimonees die een Datejust in hun bezit hebben, vinden we de Zwitserse tennislegende Roger Federer, de Poolse tennisster Iga Świątek, de Zwitserse skiester Lara Gut-Behrami en de Canadese zanger Michael Bublé.

Ontdek meer

crown-gold
Terug naar boven